Efter vi havde været på "landart-ekspedition", gik vi i gang med bænkebider-projektet, som vi havde set på Skolen i skovens hjemmeside.
Først skulle vi have fundet nogle bænkebidere. Vi tog op i den lokale vikingeby, for der var meget træ og sten i stabler, hvor vi håbede at finde rigtig mange bænkebidere. Vi blev meget klogere på lokal-egnens bænkebidere den dag. De kan i hvert fald bedre lide gammelt træ, end store sten at gemme sig i/under.
Her er et billede af det sted der var størst gevinst i bænkebidere (og mange andre kryb).
Vi kom bænkebiderne og to eksemplarer af et andet kryb (som vi kommer tilbage til) ned i vores balje, og tog dem med hjem.
Hjemme havde vi i forvejen bygget "projekt-bænkebider-huset" af 5 mælkekaton-bunde, som var skåret af i 5 cm højde.Det viste sig at ungerne var nødt til at have næsen helt ned i "huset", for at få det hele med. Sådan nogle bænkebidere er faktisk ret hurtige til at komme af sted fra A - B.
Vi havde lavet to lyse rum - et vådt og et tørt, samt to mørke rum - et vådt og et tørt. Mærkeligt nok foretrak de fleste bænkebidere det mørke tørre rum, hvor de klumpede sig sammen i et hjørne, og når "bænkebider-bunken" blev høj nok, undslap ud over kanten - og så gik den vilde jagt hen over spisebordet, for helt undslippe skulle de jo ikke.Vi undrede os lidt over, at nogle af vores bænkebidere var døde under transporten, når vi nu havde gjort vores bedste for at skabe optimale forhold i transportkassen - men efter lidt tænken frem og tilbage tilskrev vi dødsfaldende denne lille fyr
som vi mener, er en skolopender - et rovdyr, som måske godt kunne finde på at snuppe en bænkebider??
Men vi ved det ikke præcist.Vi havde en sjov formiddag ud af at fange og studerer bænkebidere, og var meget forundrede over, at så mange valgte det tørre mørke rum - men måske har vi gjort et eller andet forkert, for med henblik på at bænkebidere er krebs-dyr med gæller, burde de jo have valgt et af de våde rum.