tirsdag den 16. november 2010

Museum - tekstopgave

Jels Vikingeby.

Vikingebyen i Jels, er et lille”frilandsmuseum”, som de sidste knap 9 år har været drevet af frivillige historisk interesserede personer, organiseret i Vikingegruppen Iarlsae. Vikingebyens huse er en rekonstruktion af arkæologiske fund fra Hammelev, som er fundet og dokumenteret af Haderslev museum.

Inden Iarlsaes overtagelse, var vikingebyen beskæftigelsesprojekt for arbejdssøgende, hvor man nåede at bygge de første to vikingehuse inden kommunen nedlagde projektet. Sidenhen er der kommet endnu et vikingehus til, samt en servicebygning med butik, gode toiletfaciliteter (også til handicappede), samt en lille kiosk. I vikingebyen findes altså pt. 3 rekonstruktioner af vikingehuse, en servicebygning og en blotplads (ritual/offerplads).

Jels Vikingeby når ikke Ribe Vikingecenter i kvantitet mht. ansatte og bygninger, men der er rigelig plads til fordybelse og god kvalificeret hjælp fra de frivillige, hvis man er lidt fleksibel mht. afholdelsen af sit besøg – da det jo skal koordineres med de frivilliges tid.

Vikingebyen tilbyder lejrskoler, en eller flerdages arrangementer, familiefester osv.. De frivillige vikinger tager også ud på institutionsbesøg – hvis de har tid.

Alt afhængig af alderstrin (vikingebyen kan bruges til alle alderstrin), tilbyder Vikingebyen forskellige aktiviteter. Man kan lave mad, , kaste med økse og skyde med bue, arbejde med træ, læder, uld, pileflet osv.. Der er også historiefortælling, hvor man kan samles omkring langilden i det største af husene, og høre en viking fortælle et eller flere af de gamle sagaer eller sagn. Har man som institution specifikke ønsker, tilrettelægges det ind i besøget. Alt i alt et meget fleksibelt sted, så længe man holder sig for øje, at der skal tages hensyn til at det drejer sig om ”personalets” fritid – og ikke om ansatte der får løn. Men dette mener jeg tilmed kan være et plus, da frivilligheden afstedkommer en stor viden om og engagement i formidlingen af netop vikingetiden.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar