torsdag den 16. december 2010

Museum - eksperiment 1. del

Inden juletravlheden sætter ind, må jeg hellere gå i gang med at eksperimenterer lidt i forhold til mine didaktiske overvejelser omkring museumsbesøget.

Jeg har fundet en sjov vejledning på "smør i syltetøjsglas" - det er ikke helt den fremgangsmåde jeg tænkte da jeg ville lave smør, og sikkert heller ikke den metode jeg kommer til at bruge, men jeg synes den er sjov, og nemt kan praktiseres med børn som produktionspartnere og derfor skal den med her.

Kilde: http://www.mejerividen.dk/


Fremstilling af smør i syltetøjsglas

Smør menes at være næsten lige så gammelt som civilisationen selv, og lige så gammelt som menneskets brug af mælk. Mange historikere mener, at smørproduktion opstod selvstændigt forskellige steder i verden på forskellige tidspunkter.
Det er sandsynligvis de skandinaviske lande der i Central- og Nordeuropa har stået i spidsen for smørfremstilling. Man mener, at vikingerne spiste smør, og at smørret udover at være en vigtig del af kosten, kom til at spille en betydningsfuld rolle som handelsvare.

Smør bliver fremstillet af fløde, der bruges ca. 20 liter fløde for at fremstille 1 kg. smør. I fløde flyder mælkefedtet rundt som små kugler og disse er omgivet af en hinde. Hinden skal forhindre at fedtkuglerne flyder sammen til klumper. Når man pisker fløden brydes hinden og fløden bliver til flødeskum, hvis man fortsætter med at piske samler fedtkuglerne sig i klumper og der dannes smør. Væsken der er tilbage er kærnemælk.

Rystning af piskefløde 38 % i syltetøjsglas
Tilberedningstid: 20 min + ca. 1 time i køleskabet
135 g = 12 personer

Materialer
3 dl piskefløde 38 %
3 knsp. fint salt
1 stort syltetøjsglas med låg
1 sigte
1 stor skål (2 l)
1 lille skål (3/4 l)

Metodik
Hæld 3 dl piskefløde 38 % i et syltetøjsglas og tilsæt 3 knsp salt
Sæt låg på og ryst syltetøjsglasset
Tag evt. låget af en i mellem og se hvad der sker med fløden
På et tidspunkt dannes der klumper i fløden. Disse kaldes smørkorn
Hæld indholdet i syltetøjsglasset over i en sigte, der er anbragt over en stor skål
Lad væsken dryppe fra i nogle minutter
Du kan prøve at smage på væsken, det er nu kærnemælk uden syrningen
Skyl derefter smørret i sigten med koldt vand
Kom derefter smørret i en skål og stil det i køleskabet ca. 1 time

Man kan tage halvdelen af smørret fra og blande det med ½ fed hvidløg, ¼ bundt persille eller anden krydderurt og ¼ tsk. salt, så får man en lækker kryddersmør.


Kilde: http://www.mejerividen.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar